Det var Frank Zappa som sa att den som startade punkrörelsen var smart nog att inse att alla musikstilar som hakade in i modetrender fick gratis publicitet. Och oavsett om det var en ursprunglig plan när det kommer till punken, så har modetrender kommit att bli en given del av denna musikstil. Från enkla  bandage och säkerhetsnålar till avancerade frisyrer och noggrant utvalda kläder, så har modet gjort en spännande resa.

 

 

De flesta är överens om att punkens ursprung går att härleda till 1970-talets Storbritannien, även om det finns en del som anser att den trendmässigt varit inspirerad av tidigare epokers utmanande klädstilar. Men hur som helst går det inte att göra annat än uppmärksamma Malcolm McLaren och Vivienne Westwood, vars kontroversiella butik SEX blev en mittpunkt för mycket av de kreativa strömningarna i dåtida London. Men under 1980-talet skedde en hel del förändringar, och punkmode kom i viss utsträckning att förenas med cyberpunk och typiska dystopiska influenser.

 

 

Numera tvistas det mycket om huruvida punkmodet är dött, eller helt enkelt blivit en institutionaliserat till den grad att man ständigt ser influenser. Läderjackor, nitar, piercing, tatueringar och utmanande symboler dyker upp i många sammanhang. Och tittar man noggrant så ser man definitivt punkinfluenser. Numera representerar modet en sammanslagning av samtliga epoker, vilket gör att det är spännande att se hur modet har inspirerats av så mycket.